Inspiration påsk bord!

Har du lite tid över i påsk kanske du vill lägga lite extra tid på dukningen, är alltid kul att komma hem till någon som gjort något speciellt än bara kniv och gaffel bredvid den vita tallriken…nedan hittar du de bästa tipsen och inspirationen!

inspiration duka

Inspiration från Mateus

 

 

 

 

 

 

 

Börja med att duka med en vit bas och lägg till en till tre färger: till påsken vill vi gärna ha lite gult men kanske blir det lite roligt att använda mer av exempelvis lila och grönt, känns också påskigt.. Inspiration från de härliga färgerna nedan från Mateus, supersnyggt dukat!

 

påsk duka

 

 

 

 

 

 

 

Ha helst inte mer än dessa färger på bordet, men kanske några mindre detaljer kan vara exempelvis rosa och använd färgerna i lite olika nyanser och på lite originella sätt för att få en mer personlig känsla.


Använd riktig fina uppläggningsfat, helst i vitt, då framträder maten bäst. Glöm inte att garnera maten : persilja på ägghalvorna, strimlat citronskal på laxen osv.

Få inspiration från naturen i din påskdukning, det är speciellt passande just nu när vi gillar naturligt och ekologiskt. Sätt till exempel fram färska kryddor i kruka på bordet. En skål med färgglada ägg är härligt till påskbordet.

Glöm inte ljusen, viktigt på alla dukningar. Kanske gröna ljus till påsk, kanske enda gången på året det är läge med den färgen på ljusen?


Avsluta dukningen med påskprylar: ett enormt påskris i en av dina färger, eller en kontrastfärg, det är det här som är det roliga så lek lite med färgerna!

Genom att blanda olika typer av porslin kan man ändå behålla den röda tråden, till exempel stora fat i en accentfärg underst och enfärgat matporslin ovanpå. Att jobba på höjden är också vackert. Bygg med olika fat i olika höjder, så att dukningen får en annan dynamik.

Mer inspiration till dukningen i påsk:

Tänk på att du inte måste matcha allt på bordet. Om du inte har en komplett servis så kan du sätta varannat fat, blir lite kul att jämföra porslin med grannen.

Kanske vill du använda ett tema till bordet? Något originellt som tema från en film eller ett årtal kan ge inspiration..

Blommor behöver inte alltid vara placerade i bukett i en vas för att vara dekorativa. Strö blommor över bordet, lägg rakt över bordet eller placera ut blommorna en och en i mindre vaser. Se bilder på nätet och få inspiration.

Dekorera med precis vad du känner för: pärlor, livsmedel, frukter.. Ostrukturerat och bohemiskt är ibland det allra bästa för att bryta av en lite strikt dukning.

Länkar till mer inspiration i påsk:

Blommor och färger, Rosa inredning

Hur ska du duka i påsk, hoppas du fick inspiration!