Vad köttindustrin inte vill att du ska veta…

kyckling köttindustrinJag har sedan jag såg den osannolikt hemska videon Meatvideo kontrollerat fakta och undersökt hur det egentligen ser ut inom köttindustrin i världen. Jag tycker det känns väldigt sorgligt när jag inser att Meatvideo inte var överdriven. Misshandel och fysisk och psykisk tortyr av djuren sker varje dag i de gigantiska stallarna inom köttindustrin. Jag är väldigt förvånad över att så många människor jag pratat med inte har en aning om vad som sker för att få fram maten som serveras på restauranger och som säljs i matbutikerna. Jag var själv omedveten om mycket av det som sker tills för bara ett par veckor sedan. Jag är nu med i Djurens rätt och jag kommer samarbeta med dem och andra för att sprida information och för att förbättra djurens förhållanden. Jag börjar med kycklingindustrin:

Kycklingar och värphöns inom köttindustrin

Så här har kycklingar och värphöns det i Sverige och EU: (varning för att det inte är trevlig läsning). Under kycklingens första dygn sorteras kycklingarna- hankycklingarna kastas direkt ner i en kvarn för avlivning genom “maceration”, alltså nermalning levande.

Kycklingar: Kycklingar i Sverige är alla från en snabbväxande art som ger problem med benen och är mycket smärtsamt för kycklingen. Hjärtsvikt, deformerade ben och frakturer är några av de sjukdomar kycklingarna lider av. Många kycklingar lever i enorma stallar där man inte har koll på om kycklingar bryter ben eller dör och luften är extremt dammig och det luktar illa. Avföring och gödsel i de trånga stallarna avger ammoniumgas och människor som arbetar i stallarna måste ofta bära masker då luften är mycket smärtsam och frätande för ögonen. De kycklingar med de mest grava benproblemen får ofta infektion i deras ben och bakterierna bryter ner benet som till slut går av. Trånghet i stallarna medför att ströbädden blir dålig vilket ger ökad infektionsrisk.

Inom EU får kycklingfarmar högst ha 42 kg kyckling per kvadratmeter from år 2013. Regelverket i Sverige maximerar beläggning till 25 kg kyckling per kvadratmeter. Ekologisk kyckling får ekologiskt foder och måste ha tillgång till utevistelse, åtminstone en tredjedel av sitt sitt. Bosarpkycklingen är den enda ekologiska kycklingen i Sverige och kan beställas på ICA och Coop. Bosarpkycklingen slaktas på ett Krav-slakteri på ett lugnare sätt men i stort sett på samma vis som de andra. Ekologiska kycklingar får leva dubbelt så länge och de får mindre problem med benbrott.

Värphöns:För både burhöns och frigående höns innebär deras liv mycket lidande då de lever i en onaturlig miljö som inte låter dem få utlopp för naturliga beteenden och som gör dem stressade och sjuka. De får beteendestörningar och nästan hälften (!) drabbas pga aveln av inflammation i äggledar och/eller bukhinneinflammation. Burhöns har inte lika mycket problem med kannibalism, fjäderplockning, hög dödlighet och benbrott (eftersom de knappt kan röra sig), (alla problemen beror på avel och stress), men båda höns-sorterna har stora problem med benskörhet. Många hönor bryter både ben(över 30 procent av burhönsen) och vingar, både under sin livstid och vid infångning och transport till slakterierna.Stympning av tuppar sker genom att man klipper av en del av deras näbb så de inte ska skada varandra.

Slakt av kycklingar (och värphöns som efter ca ett och ett halvt år inte bedöms vara tillräckligt äggproducerande): Vid slakteriet hängs kycklingar och hönorna upp i stålbyglar i fötterna (mkt smärtsamt pga deras halvtrasiga ben). Deras huvuden passerar genom ett strömförande vattenbad som ska göra dem medvetslösa innan huvudet klipps i en automatisk giljotin vilket leder till dörden, sedan vidare till skållning, trots att vissa ännu är vid liv. 

Om du vill förbättra situationen för kycklingar så gör du så här:

1. Undvik att köpa kyckling. Känner du att du ändå vill äta kyckling är ekologisk kyckling ett lite mer humant val och välj för guds skull bort den ”billigaste” kycklingen där kycklingen med all sannolikhet fått utstå mest lidande.

2. Sprid det du läst till andra.

Det finns mycket väldigt goda vegetarisk alternativ till kyckling. Vegeterianer får ofta B12 och omega 3 brist och du kan behöva ta tillskott av dessa.

Mer info och vegetariska recept hittar du på Vegokoll,

Mer info på Djurens rätt. Här hittar du en utförlig beskrivning av kycklingarnas liv.

Ha en bra dag!/Karro