Inspiration Inredning

Inredningsblogg med inspiration till inredningen!

Djurtestat Forts.

Djurtestat smink

Djurtestat smink:Idag fick jag information om att de flesta märken i Sverige som säljer smink, parfymer, hudvård och liknande fortfarande testar sina råvaror på djur! Ett par av de få märken som inte hör till dessa är Body shop och Dermalogica. För hela listan, se Forska utan djurförsök. De övriga stora märkena, L’oreal,Clinique osv, som hävdar att deras smink inte testas på djur går ut med att deras smink inte testas på djur men låter bli att säga att råvarorna fortfarande testas på djur.

Ett företag kan inte garantera att råvarorna de använder aldrig har djurtestats. Men de kan garantera att inga djurtester förekommer inom den egna leverantörskedjan.De märken som är godkända enligt den internationella standarden för ”ej-testat-på-djur” har ett fungerande kontrollsystem för att försäkra sig om att råvaruleverantörerna ej utför djurförsök.

Lagstiftning om djurtestat smink:

Den 11 mars 2009 blev det förbjudet att sälja schampo som droppats i ögonen på kaniner och att tvångsmata råttor med råvaror som ska användas i tvål, hudkräm och ögonskugga. Då förbjöds försäljning av kosmetika och hygienprodukter som testats på djur inom EU. Men förbudet har har flera undantag, så råvaror kan fortfarande djurtestas. Ett kosmetikaföretag kan säga att deras produkter inte testas på djur men ändå köpa råvaror som har testats på djur.

I september 2010 fick EU en ny lagstiftning om djurförsök. En stor förbättring jämfört med tidigare är att hela lagstiftningen genomsyras av tanken att djurförsök så långt som möjligt ska ersättas och att lidandet ska begränsas. Länderna har nu på sig till början av 2013 att ändra sina lagstiftningar så att de stämmer med det nya EU-direktivet. Målet är att ge mer enhetliga regler om djurförsök i EU-länderna. Nackdelen är att länderna inte längre får införa egna lagar och regler som är hårdare än de i EU-direktivet. Det tidigare förbudet mot att utföra djurförsök när det finns fullgoda alternativ har också urholkats.

Källa: Forska utan djurförsök

Se tidigare blogginlägg om djurtestat.

3 kommentarer

 1. hejhej
  du kommenterade på min blogg i ett av mina inlägg där jag hade en lista på icke djurtestade produkter/märken. det stämmer att alla de märken jag skrivit upp där INTE använder sig av djurförsök. och det stämmer även, som du skriver, att L’oreal, Clinique och mängder av andra märken tyvärr fortfarande använder sig av djurförsök. och tyvärr är det ju så att majoriteten av märken på skönhetsprodukter är djurtestade, tyvärr. men, hela listan på Forska Utan Djurförsök’s hemsida är märken som som tur är inte använder sig av djurförsök alls! och som tur är finns det måånga fler märken som inte heller gör det, listan är nämligen långt ifrån komplett, som tur är!

  • Karro

   3 februari, 2012 at 04:59

   Hej, men ska man vara noga så är ju CLarins, Revlon och Nouba inte med på PETA s lista i sverige, det innebär ju att de inte kan garantera att råvarorna inte är testade, vad jag vet.. Själv ska jag byta till body shop och dermalogica som jag vet är bra:)

 2. OBS! The body shop ägs av Loreal som testar på djur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *