Tips vårstädning!

vårstädI veckan har jag börjat med en rejäl vårstädning hemma:Det är så skönt att få ordning på sakerna hemma och det gör mycket för inredningen hemma som syns bättre utan en massa onödiga prylar som skräpar!

Jag började med att frosta av frysen vilket var välbehövligt men tog sin tid eftersom jag inte gjort detta på två år-sedan jag flyttade in- och det hade bildats två stora isklumpar på ett ställe- som ni ser högst upp på bilden. (Tips avfrostning: sätta lådorna ovanpå varandra med tidningar över och ställ dem så kallt ni kan medan ni avfrostar så maten inte tinar upp. Såklart är det bäst att avfrosta på vintern då man kan ställa maten utomhus). Det tog nog två timmar för allt att tina upp men med en kastrull med hett vatten (tidning under) så gick det betydligt snabbare i slutet!

Fler tips vårstädning

Jag har även börjat rensa mina garderober här hemma och sortera in stora saker som jag vill ha lättillgängliga men inte använder så ofta i stora vita papp-lådor från IKEA ovanpå garderoberna. Det är väldigt skönt att få lite ordning på sina saker: strukturera dem in på en bra plats så man lätt hittar dem istället för att behöva gå igenom alla garderober i sin jakt på sakerna… Det kan vara segt att börja med en sådan här städning hemma, här kommer mina bästa tips för att komma igång:

1. Börja med en liten hörna som är mest stökig- när du ser hur snyggt det blir får du kraft till att fortsätta. När du väl kommit igång och får ett ”flow” så går det av bara farten;)

2. Se till att du har plats för förvaring av sakerna, så det blir så enkelt som möjligt. Vad behöver du ha i ditt hem och vad kan du flytta till förrådet/sommarstugan/ge bort osv?

3. Försök att göra dig av med saker. Inredning och annat som inte har ngn speciell betydelse för dig och du kanske tänker ”detta kan vara bra att ha vid ngt tillfälle” kanske du ska ge bort istället-  du slipper förvara den i flera år fram tills att du kanske får användning för den. Bonusen blir att du gör ngn annan glad!

4. Märk upp lådor med innehållet och sortera in papper i pärmar- också uppmärkta.

5. Har du mkt småsaker och papper som behöver gås igenom så kan du vänta med detta och lägga detta i påsar så länge, så att du inte stannar upp i städningen.

Lycka till med din vårstädning hemma!