Inreda ditt sovrum till hösten!

sovrum

Här kommer lite tips till att inreda ditt sovrum. Nu har höstens inredning kommit in till butikerna! Jag var på en runda på stan här i Stockholm häromdagen och hann med både Mio, HM Home och Tabbouli house. Flest fina saker hittade jag faktiskt på Mio: vackra överkast, fuskplädar, gardiner, ljusstakar och massor med inredningsaccessoarer från märket Eightmood. Jag blev lite besviken på HM Home som inte har kommit in med ngt nytt alls ännu till hösten, men det kanske kommer? Här kommer lite tips och inspiration till att inreda/göra om ditt sovrum i höst:

Tio bästa tipsen för att inreda ditt sovrum:

1. Fota sovrumsinredningen för att se rummet från ett nytt perspektiv. Fundera över vad du behöver lägga till eller ta bort. Rensa bort så mycket du kan innan du börjar. Har du möbler som inte passar ihop så får du kanske välja bort någon möbel. Har du ett fult golv kanske du ska välja en stor matta och gärna i ett glansigt material som är inne nu. Det finns just nu fina och prisvärda mattor på Ellos!

2. Låt sängen dominera i rummet och gärna med en hög sänggavel. Ju högre takhöjd du har i rummet desto högre kan sänggaveln vara.  En klädd sänggavel ger en lyxig känsla i sovrummet och matcha gärna med en sängkappa. Unna dig vackra och lyxiga textilier i inredningen. De flesta hotell bäddar med satin-lakan, som ger en sval och mjuk känsla som håller i evigheter. Bädda med många kuddar i matchande örngott, ett tjockt överkast och med en mindre filt som ligger ”kastad” över sängens fotände. Dekorativa kuddar i olika material är också ett bra sätt för att få fram lyxkänslan. Blanda gärna bomull med sammet, siden, ull och fuskpäls.

3. Ljuset är viktigt och inte minst i sovrumsinredningen. Sprid ljuset i rummet: Bordslampor med dimmer ger bra myskänsla. Satsa mer på mindre ljuskällor än på takbelysning. Levande ljus gör stor skillnad för en lyxig stämning på vintern men även på sommaren. Ställ gärna flera ljuskällor bredvid varandra, det blir ett mer dramatiskt intryck än att sprida ut dem i inredningen. Välj bort lampor med vitt, kallt sken och inred istället med mörkare lampskärmar i sovrummet, gärna i sammet som skapar lyxkänsla.

4, Inred med textilier för en lyxigare känsla i sovrummet: matta, gardiner som når ner till golvet eller ännu längre. Häng flera gardiner i olika färger bredvid varandra. Mixa olika stilar och material men ha ändå en röd tråd i inredningen. Om du är allergisk bör du tänka på att välja sänglakan som kan tvättas i 60 grader och se till att tvätta/skaka gardiner, mattor och annat ofta. Tänk också på att inte ha blommande växter, hellre växter som ger bra luft, bra förvaring så det inte blir dammigt och lätt att våttorka.

5. Ta hand om din säng: (du spenderar mycket tid där)Glöm inte att vända bäddmadrassen då och då, det mår den bra av. En bäddmadrass livstid ligger på ca fem år, därefter bör den bytas mot en ny. På sängar av kontinental modell skall även den tjocka madrassen vändas och dammsugas emellanåt.

Om man vill undvika de små äckliga krypen som delar säng med oss, är det viktigt att vädra sängen ofta och ordentligt. Ett knep är att låta sängen stå ordenligt uppvikt med öppet fönster en längre stund. En av alla de sängfabrikanter jag talat med, påpekade vikten av att inte bjuda krypen på syntetöverkast, utan välja överkast i naturfiber. Ett annat tips är att låta sängen stå helt uppvikt utan lakan eller överkast när man reser bort. De flesta leverantörer lämnar garanti på sängarna, från 10 år upp till 25 år. Längre livstid bör man inte satsa på för en säng med god komfort.

Till sist så är det viktigt att sovrummet är ett rum där du får vila och bra energi från när du vaknar på morgonen, kanske ska du läsa på lite om feng shui?

inredainspiration sovrum

 

 

 

 

Mer tips till att inreda sovrummet:

Få mer sovrumsinspiration i olika inredningsstilar här.

Hoppas du fick lite tips till att inreda ditt sovrum!