Inredning: Stilsäkert

Idag köpte jag Tricia Guilds bok ”Stilsäkert” om färger och mönster i inredningen: Massor med härliga bilder och inspiration. Jag gillar verkligen Tricias bilder då de alltid är så fulla av liv och vackra färger. Jag har själv inte inrett med så mkt mönster som hon använder sig av (ibland går hon överstyr tycker jag fast det ser alltid snyggt ut på bilderna) men jag vill få in mer av hennes stil hemma så nu sitter jag hemma med boken och planerar…

Färger i inredningen

Tricia Guild gillar att använda mycket rosa, grönt, lime, lila och gult. Så här påverkas du av dessa färger:

inredning färgerRosa är en lugnande färg som skapar trygghet. Den står för glädje och optimism och är en bra färg för barn och i rehabiliterande sammanhang. Rosa färg är bra för rum som man vill ha stillhet i. Färgen förknippas med känslighet, lugn, samverkan, harmoni, avslappning och ett gott humör. Färgen anses bota en del sjukdomar, men rekommenderas inte personer med temperament. Rosa kan användas i mängder i sovrummet för att skapa en romantisk atmosfär.

Grönt har en lugnande inverkan på oss människor. Den symboliserar natur, växande och kretslopp. Ljusgrönt anses ge ökad livsglädje och välmående.
Det sägs också att sinnena skärps mer.

Lime är en intensiv, frisk och vårig färg som kanske bäst lämpar sig på mindre ytor.

Lila är en längtansfull och andlig färg som sägs ge bättre sömn. Färgen förknippas med andlighet, auktoritet och grandiositet, lyx och välstånd. Den leder till introspektion och meditativa tillstånd. Ljusa nyanser är fridfulla, men mörka kan trötta ut ögonen om de används på stora ytor. Det sägs även att den här färgen mildrar smärtan vid skador, dvs. när man har ont.

Turkos kyler ner och dämpar blodcirkulationen. Färgen påminner om hav, känns fräsch och passar bra i badrummet.

Färgerna som Tricia använder är härliga men hur är det att bo med så många ”glada” färger? Behöver vi inte också de jordiga elementen och mer dova färger? Läs mer om färger och feng shui.

Tricia Guild grundade sitt Designers Guild redan 1970 och har idag återförsäljare i över 40 länder. Pretty Home i Göteborg har Designers Guilds hela sortiment. En av hennes första böcker är White Hot, som står i min bokhylla: fullt med vackra bilder!

Länkar inredning färger:

Påverkan färger, Färger trädgård, Köp Tricia Guilds bok Stilsäkert hos Bokus eller Adlibris

Hoppas du fick inspiration av Guilds härliga inredning!