Inredning Tapeter

Min syster är på jakt efter nya tapeter då hon inreder hemma, här kommer inspiration!

inredning tapetAtt välja tapeter kan vara svårt eftersom man inte ser hur slutresultatet blir förrän det är klart, och då brukar det vara lite sent för att ändra sig… Därför är det viktigt att fundera ordentligt på vilken stil man vill ha hemma och se inspirationsbilder med liknande tapeter som den som man tänker välja. Nedan får du tips och inspiration till nya tapeter! Bilden till vänster visar ett romantiskt sovrum med tapeter i rosa. Jättefint men här bör man verkligen gillar rosa för att inte tröttna! Bild från houstetohome.com.

Att välja tapeter

Börja med att söka inspiration på nätet och gå gärna in i en färgaffär och be om råd och se på olika tapeter.

Färg och struktur kan vara viktigare än mönstret på en tapet: En enfärgad tapet kan vara helt rätt i en miljö om färgen stämmer, medan ett mönster kan bli fel om det inte finns i rätt färger.

Det är i samspel med övrig inredning i rummet som tapeten helt kommer till sin rätt. Det är därför viktigt att planera från början vilka möbler man kommer att ha i rummet och försöka föreställa sig hur det kommer att passa ihop.

Typ av tapeter
Det finns idag flera olika tekniker för att trycka tapeter. Traditionellt limtryck, där varje färg trycks med en utskuren vals, har fått en renässans de senaste åren. Tekniken ger en levande, lite ojämn struktur som ser handmålad ut.

Ta hänsyn till husets stil och detaljer när du väljer tapet: Stuckaturer, dörrar, lister, fönstertyp, golv osv. Självklart betyder det inte att du måste välja traditionella tapeter om du har sekelskifteshus men det kan spela en viss roll hur slutresultatet i inredningen blir.

Trender och tapeter

Ska man välja något som håller en längre tid bör man kanske inte välja det som är mest inne just nu. Många mönster som är inne tenderar  att bli överexponerade i media.

Bry dig inte så mycket om vad andra tycker om tapeterna. Visst kan du lyssna på råd men det är i slutändan ditt eget val och du vet bäst vad du trivs med.

Oroliga tapeter

Tapeter med mycket liv och mönster kan bli för mycket för ett helt rum men kanske kan passa på en fondvägg. Genom att välja en hög panel i diskret färg så blir det inte lika mycket tapet i rummet. Har du snedtak så blir det heller inte så mycket plats för tapeterna, samtidigt så brukar rum med snedtak inte ha så högt i tak så du bör kanske ändå inte välja alltför bullriga tapeter.

När du tapetserar en fondvägg bör du tänka dig för så resultatet inte blir för ”avdelat” och ser konstigt ut. Bäst är om väggen avslutas med en dörr, gardin, eller en annan naturlig distraktion. Har du inte den turen så kanske du kan sätta en tavla eller något som ger en snygg övergång mellan tapet och övriga väggar.

Vad gör du om det blir fel?

Det gör inget om det inte blir helt vad du tänkt dig från början. Kanske behöver du i sådana fall tänka om lite vad gäller inredningen, men ta inga drastiska beslut som att göra om utan känn efter först ett tag om det kan passa ändå.

tapeter

Dessa tapeter funderar syrran på att sätta in i i gästrummen och i hallen. Jag gillar speciellt den understa tapeten med fåglar i snygga färger.

De blommiga tapeterna är ganska starka och skulle nog inte passa för alla att ha i sitt vanliga sovrum, men när man inreder ett gästrum kan man unna sig att tänja på reglerna och välja lite friare.

 

 

 

Inredning Inspiration

Här har jag valt ut lite snygga sovrum som inspiration, främst i klassisk och romantisk stil.

Bilder från the lennoxxhome, dzineco, porterhousedesigns.com, chinoiseriechic.blogspot.se, pinterest, bizrice.com, Colefax and Fowler

Hitta tapeter

På Tapetorama hittar du mycket tapeter och tips för hur du går till väga. Lycka till med tapeterna och inredningen hemma!