Antik inredning på Fersenska palatset

antik inredning

För ett par veckor sedan var jag på besök på Fersenska Palatset i Stockholm, där Axel von Fersen bodde. Fersenska palatset är en byggnad i kvarteret Fersenska Terrassen på Blasieholmen i Stockholm och för närvarande en del av Handelsbankens huvudkontor. Vi var där på en guidad tur genom en del av byggnaden och fick höra lite historia om huset, dess inredning och om de som bott där. Axel von Fersen som bodde här är nog mest känd för sin relation med Marie Antoinette och att han planerade och deltog i den franska kungafamiljens misslyckade flyktförsök under franska revolutionen 1791.

 

 

 

 

antik inredning

 

 

 

 

Inredning Fersenska

Byggnaden med inredning i både barock och nyrenessans är riktigt imponerande och jag gillade speciellt den guldiga salongen som ni kan se på bilden. I rummet står bland annat ”tredamsoffan” (eller vad den nu kallades) där tre damer med sina stora klänningar fick plats. Med dagens mode får dock ca 10 personer plats i soffan:) I palatset finns många vackra detaljer i inredningen, se bara de unika stuckaturerna i mittenbilden med kvinnor avbildade. Rummet till höger hör till den nyare delen av byggnaden.

Historia Axel von Fersen

Axel von Fersen var militär och politiker samt en tidstypisk representant för hovstilen vid Gustav III:s hov. Han var den franska drottningen Marie Antoinettes gunstling och planerade och deltog i den franska kungafamiljens misslyckade flyktförsök under franska revolutionen 1791. Han deltog i det amerikanska frihetskriget på kolonialisternas sida mot den brittiska kronan. Han fick en dramatisk död då han mördades på grund av falska rykten om att ha varit inblandad i den svenske kronprinsen Karl Augusts död 1810. Enligt rykten var Axel von Fersen pappa till ett av Marie Antoinettes barn…

Historia Fersenska palatset

Palatsets äldsta delar grundlades år 1634 som Kronans amiralitetshus. Den magnifika byggnaden var trevåningar högt och som byggdes av murarmästaren Hans Ferster, nyligen inflyttad från Tyskland. Huset donerades kort därefter av drottning Kristina till riksstallmästaren Hans Wachtmeister af Björkö som påbörjade arbetet med att förvandla huset till ett beboeligt barockpalats.

Här bodde från mitten av 1700-talet den grevliga familjen von Fersen efter vilken palatset fått sitt namn. Det gamla Wachtmeisterska palatset byggdes då också om under ledning av arkitekten Carl Hårleman. Louise von Fersen, gift med greve August Gyldenstolpe, var den sista ägaren inom ätten von Fersen.

Fastigheten såldes1865 till byggmästaren Johan Andersson av vilken den förmögne industrimannen Niels Georg Sørensen köpte 1872 det gamla Fersenska palatset. Huset om- och tillbyggdes till hyrespalats med inredning i nyrenässans.

1916 upphörde den enskilda ägarperioden då Sørensen sålde fastigheten till sitt företag Säfveån AB.  1923 erhöll kvarteret det nya namnet Fersenska Terrassen.

Det Sörensenska huset förvärvades 1935 av Försäkrings AB Skandia Freja och övergick därefter i Handelsbankens ägo 1966.  Handelsbanken genomförde en genomgripande restaurering 1974-76 där de bevarade och förde vidare byggnadsverkets mer än tre hundra år gamla traditioner. Man gjorde inga ingrepp som radikalt förändrade dess karaktär av husets inredning och arkitektur utan anpassade varsamt byggnaden för aktuell användning.

Fersenska palatset är även känt under under flera namn efter de olika ägarna av byggnaden; Wachtmeisterska, Sörensenska och även Sörenska palatset eller huset. Nedanför palatset ligger den Fersenska terrassen.

Läs mer om inredning på slott.