Blå inredning

inredning blått

Living etc:”in the midnight garden”

Härligt blått  i inredningen! Kolla in bilderna från Living etc som känns väldigt mycket sommar..Färgsättningen har smakfullt komponerats med blått i olika nyanser och med lila och rosa accenter. Inspirationen verkar komma från en sommaräng..

Jag älskar att inreda med blått hemma! Men- det får inte vara den plastiga blå barn- färgen utan det ska vara midnattsblå, gråblå, lilablå osv.

Blått är en av de mest populära färgerna. Ingen annan färg har så många olika nyanser och användningsområden. De flesta av oss tycker om åtminstone någon av alla de olika blå nyanserna, himlens och havets färg..

Blå färgen i inredningen

Blått har en rogivande effekt. Det är en färg som får oss att andas lugnare och blinka mer sällan. Färgen sägs främja kreativitet och blåa rum upplevs ofta som rymliga. Färgen förknippas med sanning, ärlighet, inspiration och kreativitet,lugnet, introspektion, ensamhet och kylighet. Blå färg passar bra vid inredning av väntrum, på kontoret, i studierum, i badrummet, i områden där det är mycket varmt, i meditationsrum eller vilorum. Blå färg är för kall för att användas i sovrum, och kan vara ett hinder för passionen och samlivet.

Den blå färgen framställdes på 1700 talet utifrån koboltsalt till duvblått genom att man blåste pulvriserat kobolt på porslin. Medeltidens målare använde ofta blått i sina verk och den dyrbara ultramarin användes till exempel till att måla jungfru Marias klädsel.

Matcha blå färger

Varmt blå färger har lite rosa i sig och passar bättre i svala länder, då de tillför värme till rummets inredning. Klara blå färger är vanligen varma och passar bra tillsammans varmt rosa och gräddvitt, speciellt i ett annars kallt rum. Varmt blå kan fungera tillsammans med orange i små mängder. En varm blå färg kan ibland få andra färger att blekna och se tråkiga ut. Färgen passar däremot mycket bra tillsammans med crèmefärgat.

Svala blå färger passar bra med färger som ligger nära dem i färgcirkeln, exempel limegrönt, turkost och smaragdgrönt. De passar även med kontrastfärger som lila. Svalt bleka färger passar också bra tillsammans med ljuva pasteller.  Jag tycker även att svalt blå kan bli mycket snyggt ihop med guldaccenter.

Läs mer om blått i inredningen:

Färger sommar 2012, Inreda med aqua/ blå inredning