Tips och inspiration inför påsk!

Här kommer lite inspiration inför påsk och istället för att visa fjädrar från ankor som (med stor sannolikhet)lidit under framställningen väljer jag istället att visa en fantastisk bild från Cristina Curtis Photography med en vacker levande kanin istället!

Varning för fjädrar och ägg i påsk!

Jag vill innan ni läser vidare se till att varna för att köpa fjädrar till påsk (eller att du återanvänder fjädrar du har hemma redan). Många fåglar plockas systematiskt levande under flera omgångar i deras liv (vilket självklart innebär ett enormt lidande och där många djur dör under det momentet). Även i de fall där fjädrarna kommer från djur inom matindustrin så har de lidit mycket och ofta plockats i samband med slakten- när de även där forfarande är levande! På Stareyes.se kan du köpa fjädrar utan att bidra till djurplågeri! Även inom ägg-industrin lever fåglarna inom svåra förhållanden. Speciellt illa har burhönsen det men även frigående och t.o.m de inom ekologisk uppfödning har ofta ont i benen och lider av den höga äggproduktionen. Så försök gärna att hålla tillbaka på ägg-ätandet också i påsk! Mer om fjäder- och dunindustrin längst ned i detta inlägg!

Bästa tipsen inför påsk

Ja, om man tar bort ägg och fjädrarna till påsk- vad finns det kvar då att inreda med? Oroa dig inte- det finns mycket kvar: Köp hem massor med snygga påskliljor, köp påskris som du klär med blommor eller andra påskprydnader. Spinn vidare på årets trender med inslag från naturen och satsa på detaljer i trä, zink och sten! Spana in inspirationsbilder nedan!

inreda-paskpåsk inspirationinredning-pask

 

 

 

 

Dun- och fjäderskandalen 2009

I en kartläggning av dunindustrin gjord av TV4:s program Kalla Fakta i februari 2009 uppgav nästan 90 procent av tillfrågade företag i Ungern, Polen och Kina att de sålde dun som plockats från levande fåglar.Läs mer om fjädrar, Djurens rätt.

Per Hermanrud vann 2009 Stora Journalistpriset för att han avslöjade fjäder- och dun-industrin. Han jobbade med dold kamera och låtsades vara en köpare av dun och tog på så sätt reda på hur leverantörerna inom den internationella dun-industrin kom över dunet.” Många företag säger att de bara plockar efter slakten, men det stämmer inte. Det är mycket mer lönsamt att plocka dunet flera gånger, det är stålarna som gäller, säger han på prisutdelningen.” Efter den stora dun- och fjäder-skandalen valde många företag att ta bort dessa produkter i sitt sortiment men nu är de tillbaka i många affärer igen då de menar att  deras leverantörer nu garanterar att de inte plockats från levande fåglar. Detta kan man dock inte lita på då ekonomisk vinning tyvvärr går före djurens välfärd inom djurindustrin. I många länder finns det mycket dåligt eller inget djurskydd alls. Mutor är inte ovanliga.

 

påsk-inspirationArbete mot dun/fjäder- och pälsindustrin

Jag kommer under 2014  att samla mer information om både djun/fjäder-industrin och även om pälsindustrin samt sprida detta vidare genom mina webbsidor. Jag arbetar även med detta som volontär inom Djurens rätt och Djurrättsalliansen. Så välkommen tillbaka att läsa vidare om det, och hör av dig om du vill hjälpa till på något sätt:)/Karro

Läs mer på inredningsbloggen om hur du kan inreda med rosa färger hemma!