Inredningstävling- vinn snyggt påslakanset!
Nu är det dags för nästa inredningstävling här på bloggen! Denna gång har du chansen att vinna ett härligt påslakanset från Jotex– passar kanske bra på våren med något nytt och fräscht till sängen? Påslakansetet är i lyxigt lin/bomull av hög kvalitet och du kan själv välja färg!
Tävling med påsktema
Eftersom det är påsk så har jag bestämt mig för att sätta temat för tävlingen till just påsk.
Vet du bakgrunden för vår påskhögtid? Jo- inom kristendomen firas påsken till minne av Jesu lidande, död och uppståndelse. Traditionen att äta ägg har blivit en symbol för liv och för Jesu uppståndelse på påskdagen. Det många inte tänker på under påsken är att många hankycklingar/hönor far extra illa på grund av vår påskhelg då många äter extra mycket ägg, och även då man köper fjädrar som har producerats på bekostnad av djuren. Därför vill jag uppmuntra mina läsare till att försöka välja mer vegansk/vegetarisk påskmat (och även gärna resten av året också:).
För att vara med och tävla ska du svara på frågan ”Vilket är ditt bästa veganska/vegetariska recept?” (Du kan skriva en kort beskrivning eller hela recepetet)
Lämna ditt svar under ”Kommentarer nedan före den 27 april kl 12:00! Vinnare avgörs genom att jag väljer ut de tre bästa bidragen och sedan avgör vinnare via lottning. Vinnaren publiceras på bloggen efter att tävlingen avslutas och kontaktas av mig via mail!
Lycka till och jag önskar er alla en riktigt härlig påskhelg!/Karro
21 april, 2014 at 08:55
Min favorit bland vegetariska recept är nog vegetarisk lasagne som finns i många varianter- en av dessa finns här: http://okottslig.blogspot.se/2014/03/antligen-lasagne.html Varsågod:)/Erika
21 april, 2014 at 12:31
Lins chutney
Koka linser (gärna gröna) tillsammans med Curry i mängder(vanlig på kryddburk)och salt efter smak (inte för mycket)
Finhacka rödlök
Annanasbitar
coctailtomater
lite silentro (Koriander annars)
några små bitarbann
1 mellanstorklyfta vitlök
Blanda allt med linserna (atingen med kalla linser för mer sommarkänsla eller med varma om du vill ha något ångande på vintern)
= perfekt sidtillbehör till tex. tsay spett
22 april, 2014 at 09:27
Tack Sofia, det låter gott – måste jag testa! Lycka till!/Karro
23 april, 2014 at 06:51
Eftersom jag bara äter vegetariskt, så har jag många favoriter, bl a en supergod kålpudding,
som man gör på precis samma sätt som en ”vanlig” men ersätter färsen med soya eller
quornfärs…. Fast där har jag inget recept, jag bara ”höftar”….
Däremot, så har jag recept på riktigt goda bönburgare:
500 g kidneybönor, kokta eller på burk
1 gul lök finhackad
3 -4 pressade vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
0,5 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk grönsaksbuljong pulver
2 msk tomatpuré
salt/peppar
ev mjöl
fräs löken i lite olja tills genomskinlig, tillsätt vitlök
och sambal i slutet av tillagningen..
tillsätt kryddor, buljong, tomatpuré, mixa bönorna
och blanda ner, verkar smeten lös, så blanda
ner lite mjöl, smaka av med salt o peppar!
låt gärna smeten dra en stund innan den
formas till burgare, och stekes!
Servera med pitabröd, ngn het salsa,
vitlökssås, och så en sallad på
vattenmelon, mynta och fetaost!
ät och njut….
23 april, 2014 at 09:05
Hej Marie, och tack så mkt för detta recept!- låter riktigt gott och ska testas snart av mig!:) Lycka till och ha det så bra!/Karro
24 april, 2014 at 09:15
Hej, ett av mina favoritrecept är italiensk quorn-pasta:
Ingredienser:
ca 300 g pasta, t ex tagliatelle
½ dl grillmarinad
250 g fryst bladspenat el 150 g färsk
1 paket quornbitar
2 vitlöksklyftor
6-8 marinerade soltorkade tomater, ca 50 g
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 halv gul lök
2 ½ dl grädde
Gör så här: Förbered gärna några timmar innan med att tina upp quornfiléerna i lite marinad, exempelvis grill-marinad. Koka upp pastavatten. Tina den frysta spenaten och krama ur vattnet. Skala och hacka vitlöken och gul lök. Grovstrimla tomater och spenat. Bryn quornbitarna i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Rör i lök, tomater, spenat och grädde. Låt det koka ihop några minuter. Servera såsen med pastan!:)
25 april, 2014 at 05:32
Jag sitter inne på ett fullkomligt magiskt vegetariskt recept som jag gladeligen delar med mig av.
En form av italiensk vegetarisk lasagne! Du hör ju så gott..
3 medelstora auberginer
2 ägg
1.5 dl vetemjöl
1 dl parmesanost, riven
125 g mozzarella, i små bitar
Olivolja till stekning
0.75 tsk salt
Tomatsås:
250 g krossade tomater
0.5 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 blad färsk basilika, strimlade
3 msk olivolja
ca 0.5 tsk salt
1 nypa socker
Massa parmesanost till servering
Gör såhär: Sätt ugnen på 225 grader.
Skala auberginerna och skär i 0,5 cm tjocka skivor på längden. Lägg skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter, så att den bittra saften rinner ut. Torka av aubergineskivorna lite lätt med hushållspapper.
Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs försiktigt i kastrullen. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och socker. Låt puttra under lock på svag värme i 30 minuter.
Vispa hastigt upp äggen i en stor djup tallrik, och häll upp mjölet i en annan. Vänd först aubergineskivorna i äggvispet och därefter i mjölet. Smörj en ugnsfast form med lite olja, lägg i aubergine och ugnsstek i ca 10 minuter, vänd skivorna efter halva tiden.
Dela aubergineskivorna i två eller tre bitar på tvären. Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en liten ugnsfast form. Avsluta med tomatsås.
Gratinera i ugn i ca 15 minuter.
Får alla massa beröm för denna goda gratäng och hade gärna själv ätit den alla dagar i veckan!
Hoppas innerligt på lite tur, hade varit så kul med lite nya sängkläder här hemma!
26 april, 2014 at 08:29
Hej Lollo, det låter fantastiskt gott- måste prövas! Tack och lycka till:)/Karro
26 april, 2014 at 09:22
Nässelsoppa
Nu kommer tiden då man kan hitta nässlor i skyddade soliga lägen. Arrendebonden hade sin gödselstack på sydöstsidan av lagården och där trivs nässlorna! Åh, vad gott det är! Och nyttigt!