Keramik

keramik vasHär kommer lite inspiration från keramik! Jag går en kurs i keramik hos Helena Hättestrand på Kisel Keramik på Södermalm i Stockolm vilket är väldigt kul. Vill du börja med keramik kan jag verkligen rekommendera den här kursen där du får hjälp av en jättesnäll lärare i en mysig kurslokal. Att hålla på med keramik verkar bli mer och mer populärt. Det är både kreativt och upplevs nästan som en slags aktiv meditation, då man ofta glömmer både tid och rum när man arbetar med leran…

 

 

 

 

 

keramik muggkeramikinspiration

 

 

 

 

 

 

Kisel Keramik

Kisel Keramik, tidigare en del av K2 Keramik, drivs av Helena Hättestrand och Anna Schröder. I deras mysiga lokal på Maria Skolgata på Södermalm kan du se deras vackra verk!

Dreja Keramik

Många förknippar keramik med drejning. Drejning är en teknik där lera formas till runda föremål såsom vaser, krukor, muggar, skålar och tallrikar. En lerklump placeras på en drejskiva som försätts i rotation. Genom att trycka med händer och fingrar i den mjuka, roterande leran formas kompakta eller ihåliga former. En yrkesman som drejar kallas krukmakare eller keramiker.

Tillverkningen av ett drejat keramikföremål börjar med att leran bearbetas för att inte innehålla några luftbubblor. Sedan fästs en lagom stor bit av material på skivan och centreras, med hjälp av den roterande skivan, och händerna doppade i vatten. I Sverige arbetar man vanligen med en drejskiva som snurrar motsols om man är högerhänt, så att leran stadgas av höger handflata där då mest tryck sker. Vänsterhänta drejare kan välja att arbeta åt motsatt håll.

Med hjälp av fingrarna formas sedan ett hål och väggarna dras upp. Genom tryck inifrån kärlet vidgas det till önskad vidd och kan också slutas till igen.

De äldsta drejskivorna uppfanns kring 3000 f Kr i det antika Egypten. De var handdrivna och bestod av en tung skiva som sattes i rörelse med handen eller en pinne. Krukmakaren satt på marken framför skivan och arbetade. På många håll i världen arbetar krukmakare fortfarande enligt denna teknik.

Min egen keramik:

Nedan några av mina egna verk: De vackra kopparna har dock min lärare Helena handdrejat och färgat i vitt och turkost- så väldigt snygga! Faten/skålarna har jag gjort på ett ganska enkelt sätt genom kavling: man kavlar ut en pannkaka som man sedan lägger ett mönster på och sedan låter stå i en form så den får en helt originell form..

keramik inspirationinspiration keramikkeramik

 

 

 

 

 

 

 

Länkar Keramik:

Mer inspiration Keramik, Inspiration dukning

Hoppas du fick lite inspiration av den snygga keramiken!