Inspiration och tips renovering till kök

Här kommer inspiration och tips till ditt dröm kök! Se bilder nedan: Köksön från Brummel rymmer mycket och man kan skjuta bordsskivan åt sidan så man får fram  spis och diskho. Snygg och smart italiensk design.

kök renovering

 

 

 

 

Vi spenderar allt mer pengar på våra kök och vi vill att våra kök ska vara en mysig mötesplats för familj och vänner. Köket ska idag gärna vara öppet in till vardagsrummet, så det blir lätt att umgås medan man lagar mat. I dagens stressade samhälle vill vi även att köket ska vara en plats för inspiration, en engergigivande och harmonisk plats att börja och avsluta dagen i.

De ökade kraven på våra kök kräver  nya, funktionella planlösningar från köksdesigners och det finns många smarta och individuella lösningar till köket. Nedan får du lite tips och inspiration till att inreda ditt kök!

Renovera kök

Tänk noga igenom era behov och önskningar inför renovering och inredning av köket. Försök att skaffa er inspiration och fundera över vad ni gillar i inredning av kök.

I min förra lägenhet var jag med om stambyte och passade då på att totalrenovera min lägenhet. Jag önskar att jag läst andras tips om inredning av kök  innan jag började, men jag lärde mig vad man ska tänka på vid renovering, speciellt vid kök:

– Planera och fundera ordentligt på vad du vill göra från början innan du börjar inreda! Då kan du undvika saker som att du ”glömmer kylskåpet” i planeringen eller att du kommer på i sista stund att du ska ha golv under diskbänken för att undvika fuktskador vid framtida läckor från diskmaskin. Skaffa inspiration till inredningen av ditt kök på nätet. På Ikea kan du få hjälp med att rita upp köket,(men åk dit en vardag!).

– Beräkna att du har mindre tid än du tror för att göra saker själv, som montera skåp osv. Saker och ting tar alltid längre tid än vad man tror och bara att hålla koll på hantverkare kan vara rätt tröttsamt. Be hantverkarna om ett ”totalpris” för allt: hämtning av varor, montage osv. Se till att ni har en skriftlig och tydlig överenskommelse om allting och hur lång tid det ska ta, för att undvika onödigt trassel. Betala efter utfört jobb.

Mindre köksrenoveringar billigt!

Byt ut kakel i köket
Att byta ut kakel i köket kan göra stor skillnad! Kakel finns i alla prisklasser och material. Jag var till K rauta, Bauhaus, Kakelspecialisten och Kakelpalatset när jag renoverade min förra lägenhet. På det sista stället hittade jag en jättefin vit pärlemor mosaik till mitt kök. Den var lite dyr men jag skulle inte ha så mycket så då kan man ju välja en lite dyrare variant. Om du har en stor yta du ska kakla i ditt kök rekommenderar jag dig att först se liknande kök vilket kakel de valt och sedan se på K rauta eller likande. Tänk däremot på att den billigaste sorten kanske inte har så bra kvalité. Du vill ju att kaklet ska vara lätt att rengöra och att all smuts, ånga osv inte ska fastna direkt. Att sätta kakel i köket är inte så svårt men det kostar ju lite med material osv så om du inte planerar att göra om det så rekommenderar jag att du anlitar någon, speciellt om du behöver skära i kaklet. För en hantverkare går det fort!

Byta luckor i köket
Att byta ut luckorna i köksinredningen kan bli dyrt. Billigast är IKEA och det kan om inte annat vara värt med ett besök där för att samla inspiration inför inredningen av köket.  Eventuellt kanske det räcker med att måla/lackera dem?  Det kan göra enormt stor skillnad för inredningen av ditt kök.

Byt ut kranen i köket

Att installera ny kran/ blandare kan ge ett lyft till köksinredningen. Du använder ju kranen många gånger varje dag om du vistas i köket och en stor blänkande lyxig kran är snyggt!

Belysning till köket
Belysningen i köket är viktig!Välj spotlights istället för ljusrör, eller kanske en taklampa som kanske egentligen inte är tänkt för ett kök?

Ny köksbänk

Köksbänken kan ibland vara lite krångligt att byta ut. Om du bestämmer dig för att byta bänken i köket ska du tänka på att välja ett material som är hållbart och prisvärt. Granit är mycket tåligt men dyrt. Om du till exempel har en rostfri diskho och en köksbänk som inte sitter ”ihop” med diskhon så kan du relativt billigt och lätt byta ut bänken, då du inte behöver tänka på att göra hål för diskbänk och du kanske inte behöver så stor köksbänk. Då kan du välja ett lite lyxigare material. Många väljer en nedsänkt diskho i en träbänkskiva. Tänk då på att kanten vid diskhon blir utsatt för mycket fukt och kan skadas.

Inspirationsbilder kök:

Länkar tips och inspiration kök:

Min renovering av lägenheten, Lantliga kök, Tips för mindre stress (kan behövas vid renovering:) Lycka till med ditt kök, hoppas du fick lite inspiration!