Terrass Markis

balkong inspirationFör några veckor sedan fick jag upp min nya markis– en terrassmarkis från Sjöbergs Markiser. Jag är så väldigt nöjd med den och färgen blev jättesnygg (nr 14, Sandatex). Då jag bor högst upp fick jag köpa till en skyddande kassett till markisen. Jag hade lite svårt först att välja markisfirma och färg- är ju en del att tänka på och kostar en del att sätta upp. Det skiljer sig en del i priser och kvalité så tänk dig för innan. Här får ni mina bästa tips!

Inredningen på balkongen är från Mio och Åhlens.

 

 

 

 

markis terrassbalkong inredningbalkong inspiration

 

 

 

Välja markisfirma

Det skiljer sig en hel del i pris och kvalité. Jag jämförde ett antal markisfirmor i stockholm: Romabo, Sjöbergs Markiser, Markis.nu, Solskyddskompaniet, Berglunds. Av dem så verkade Romabo och Sjöbergs markiser bäst i fråga om pris och kvalité. Båda firmor ger fem års garanti för sina markiser vilket tyder på  att kvalitén är bra. Sjöbergs markiser gav först en lägre offert än Romabo men  höjde sedan priset 2000 kr efter att ha varit på besök, av någon anledning. Eftersom de hade kortare väntetid och de ändå skulle hamna i samma prisklass som Romabo så valde jag ändå Sjöbergs. Totalpriset med kassett och montering blev 13 500 kr.

När de skulle montera markisen kom två trevliga killar som jobbar inom Brandförsvaret. Jag vet att vissa monterar sin markis själv men det verkar lite krångligt, speciellt om man bor en bit upp.

Välja färg Markis

Jag valde en beige markis som ger lagom ljus när man sitter under den- det får ju inte bli för ljust eller för mörkt så det blir mörkt i rummet bakom. Den får heller inte vara för ljus så den blir fläckig. Den ska fungera mot fasaden och gärna vara lite mörkare tycker jag. Först tyckte jag nr 14 såg lite tråkigt och mörk ut men på plats är den perfekt! På Sandatex hemsida får du tips och inspiration till färg på din markis.

Terrassmarkis

Terrassmarkiser kan köpas som helkassettmarkis vilket innebär att markisen skyddas av en tätslutande kasset när den är infälld. Kassetten skyddar markisen från vädrets makter och säkerställer att markisen hålls ren och snygg länge. Man kan även köpa terrassmarkiser som halvkassettmarkis vilket bara ger ett begränsat skydd mot regn och smuts men som ändå håller din fräschare än en öppen markis.

De större vikarmsmarkiserna passar utmärkt som rörliga tak över uteplatser, balkonger och vid exempelvis butikslokaler. Konstruktionen är gjord i rostfri metall och inställningen av armarna är enkel att sköta. De har en stabil konstruktion och går att det ställa in vilken lutning man vill ha på den.

Att göra rent en markis
Börja med att rulla ut väven helt och hållet. Damma därefter av markisen med hjälp av en mjuk borste. Borsten får inte vara av metall. Tvätta därefter väven på båda sidor med rent och fingervarmt vatten med lite tvål.  Använd inte rengöringsmedel med slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller kemiskt organiska och inorganiska partiklar.  Skölj med mycket vatten och var noga med att låta markisväven torka ordentligt. Väven torkar bäst utvikt samt om den torkas utomhus.

Rot avdrag Markis

Du kan utnyttja rot avdrag när du monterar markis på din villa, men inte när du bor i bostadsrätt.

Länkar balkong

Inspiration altan, Min balkong

Hoppas du fick tips om du är på gång att köpa markis!