Guide husköp!

Nu på våren när det börjar bli grönt sätter villa försäljningen och husköp igång på allvar! Min kära mamma är på jakt efter en villa och jag är inne på hemnet då och då och tittar efter nåt till henne. Jag  pratade häromdagen även med min vän Emma som är på jakt efter en mysig villa och tänkte jag skriver en liten guide till henne och alla ni andra som är i husköpartagen, det finns många saker som är viktiga att tänka på! Jag tycker det är kul att se på olika typer av bostäder för inspiration även om jag inte ska köpa, speciellt  fritidshus med vita knutar som ligger vid vattnet, den här stugan på långholmen ser ju inte helt fel ut till exempel, eller vad tycker ni?

Tips vid husköp

– Hur är huspriset satt? Är det enligt marknadsvärdet? Fråga vad säljarens lägsta pris är.
Förbered dig noga innan du slår till och ha gärna koll på marknaden så du kan känna dig redo att göra en snabb affär när du hittar ditt drömhus!

– Prenumerera via Hemnet eller Bovision på ”nya” hus som läggs ut på nätet. Då kan du ha tur att vara först, innan annonsen kommer ut i tidningen. De mest attraktiva bostäderna kan ofta säljas innan den kommer ut på marknaden.

– Tänk på att mäklaren vanligen inte har speciellt stor insikt i bostadens skick. De har ej för vana att göra en besiktning eller liknande innan visning.

-Glöm ej besiktningen! Gå enbart på rekommendationer när du väljer besiktningsman, dock inte mäklarens.

– Gå på magkänslan. Vilket är ditt första intryck när du kommer in? Hur känns omgivningarna? Om det är något med huset som stör dig, exempelvis mycket insyn eller liknande ska du beakta det.

– Häng inte upp dig på låneräntor för mycket. Se dock till att du är förberedd på en eventuell ränteuppgång. Jämför räntor hos olika banker och tänk på att du kan pruta.

Bra länkar husköp:

Checklista husköp

Ekonomi och lån husköp

Besiktning husköp

Kontraktsskrivning husköp

Bra lista på länkar till allt som har att göra med din bostad, Inredningstips lantligt

Hoppas du fick några tips till ditt husköp!