Inredningsstilar

inredningVilken inredningsstil är inne för tillfället och vilken inredningsstil passar just dig? Här får du tipsen som hjälper dig med inredningen hemma!

Bilden till vänster är från ett inredningsreportage jag gjorde om inredning i guld, svart och beige.

 

Välja inredningsstil:

För att välja inredningsstil kan du först se inspiration från inredning och färgkombinationer på nätet. Vilken inredningsstil du väljer är personligt men om du söker en romantisk känsla i rummet kan en lantlig eller klassisk inredningsstil kanske vara lämpligt. Om du gillar bastanta möbler kanske en rustik/new england/industri- inredningsstil passa. Ett exempel på en snygg stil är den orientaliska inredningsstilen med lite stramare framtoning, exempel på möbler som passar denna stil hittar du på Inreda.org- inredningsbutiken som underlättar ditt val av inredning till hemmet.

Inreda efter vald inredningsstil:

Det kan vara bra att välja ut en inspirationsbild med de färger/känsla osv du vill ha rummet. Välj gärna en abstrakt bild som inte binder dig till att ha en viss möbeltyp, eftersom du kanske inte hittar just denna möbel. Välj bilden efter känsla och färger som du vill ha i inredningen istället. Ha med dig bilden när du söker inredning och känn efter om möblerna överensstämmer med inspirationsbilden.

Olika inredningsstilar:

Country style

Lantlig inredning/country style har varit stort under ett antal år. Den populära inredningsstilen har mattats ner en aning men är fortfarande populär. Country style är en romantisk, mysig, vacker och trygg stil.

Vit lantlig inredning består av allt ifrån små, vita möbler, ibland med målade mönster, allting i vitt, därav namnet vit lantlig inredning.

Shabby chic hör ihop med lantlig inredning men har en lite mer sliten framtoning med avskavd yta på trämöblerna. Blanda gärna in industriella inslag i inredningen till denna inredningsstil.

Brocante chic

Till lantlig inredning passar också stilen brocante chic (brocante betyder loppmarknad) som blandar rustik inredning med sött:  Möbler i metall och trä med väderbiten yta blandas med ljusa pasteller och snittblommor.

Dansk inredning

– Nyckelord är dämpat, stilrent, strama linjer och gärna med detaljer från industriell/vintage/naturlig inredningsstil.

– Börja med en bas inredning i vitt och svart och ta bort alla onödiga prylar. Det ska vara avskalat med väl utvalda inredningsdetaljer.

– Lägg till accentfärger till inredningen i dämpade och jordnära färger som tex grått och dovt lila.

– Belysningen får gärna vara i metall och i industriell stil. Romantiska bordslampor hör inte hemma med dansk inredning. Spotlights passar bra!

– Undvik textilier i glänsande färger och välj istället fuskpäls, stickat och i dova färger.

New england inredning

Detta kännnetecknar new england inredning:

-Vita väggar gäller, ev med en bröstpanel och randig tapet.

– Bryt av med robusta och ruffiga trädetaljer.

– Mörkbrunt trägolv, gärna med ljusa mattor ovanpå.

– Gardiner i New England-stil kan vara vita med texttryck på eller marinblå t.ex. hissgardiner passar mycket bra.

– Lampor i mässing, oljelampor och skeppslampor.

– Inred med sköna och robusta bruna skinnmöbler i klassisk stil.
– Köp en häftigt originell koffert i läder eller skeppskista.

– Satsa på textilier och kuddar i marin stil som blir en snygg kontrast mot de vita väggarna och de mörka möblerna.

Orientalisk inredningstil

Orientalisk inredning utmärker sig av att det är bastanta trämöbler i vitmålat eller hellre mörkt trä. Det är mycket detaljer på möblerna och matchas med färgglada detaljer som orange, lila och rött!

En liten varning för att inreda med för mycket av det orientaliska/marockanska då det lätt kan bli för rörigt och murrigt. Har du en lugn och ljus bas inredningen däremot kan det bli väldigt effektfullt att lägga till kelim- mattor, puffar, kuddar eller annan marockansk/orientalisk inredning. En orientalisk inredningsstil kan exempelvis passa bra i sovrumsinredningen eftersom det passar bra med mycket textilier, kuddar och mysiga färger i inredningen av rummet.

Hoppas du fick lite tips till inredningsstil hemma hos dig!