Odla på altan/balkong

verandaVill du ha rosor eller kanske odla bär eller kryddor på altan/ balkongen? Här nedan kommer lite tips.

Blomsterlandet.se hittade jag den här underbara bilden från Kickis kolonilott i Bromma! Sjuttio olika rosor växer här- en dröm för alla blomsterälskare!

Odla rosor på altan/ balkong

De flesta rosor går alldeles utmärkt att odla i kruka, men tänk på att de behöver minst 3–4 timmar sol. Ju större kruka, desto mer lättskött. Helst ska den var minst 40 cm djup. Använd riktigt bra näringsrik jord som exempelvis rosjord. Klätterrosor på spaljé kan användas för att minska insynen på din balkong.

Om du ska resa bort under sommaren och vill underlätta vattningen, kan du anlägga ett självbevattnande system. Ett sätt är att göra en sk. ”vattensäng”. Då bottnar du odlingskärlet med plast. Sedan lägger du ner ett dräneringsrör. Låt ena änden sticka upp över kanten för det är den du vattnar i sedan. Fyll på med lecakulor (ca 10 cm) och lägg jord ovanpå. Lägg gärna odlingsväv eller liknande över lecakulorna så att de hålls separerade från jorden. När du planterar om kan du  återanvända lecakulorna. Dräneringen ordnas lämpligen genom att göra ett hål i sidan av kärlet.

Ett annat sätt att vattna automatiskt är att gräva ner sk. ”svettslang”. Den har tusentals hål som vattnet sipprar ut genom. Svettslangen kan förses med klockstyrd automatik.

Örter på balkong/ altan

De flesta grönsaker som går att odla i trädgården går också att odla på balkongen/altanen – så länge krukorna är stora och jorden väl gödslad. Glöm bara inte att det soliga dagar krävs mycket vatten.

Den växt som är lättast att odla på balkongen är förmodligen gräslök. Den klarar vintrarna utan problem och kan till och med blomma på balkongen. Den har inga problem med vinterkyla och är bland de första fleråriga örterna som börjar grönska på våren.

Nästan lika bra har det gått med persilja och mynta. Båda klarar vintern utan problem, däremot är mynta känsligt för torka och drar gärna till sig bladlöss. Känsligare växter som timjan och salvia klarar sig bra på en inglasad balkong, men tål inte alltid vinterkylan på en vanlig balkong. Planterar man dem i kruka kan det dock gå att flytta in dem över vintern.

Odla bär på altanen

Du kan odla vanliga jordgubbar, men speciella hängande sorter för uteplatsen eller balkongen (”Guirlande” t.ex., en variant med rankor och stora frukter) rekommenderas.
Se till att krukorna har bra dränering.
Använd bra krukkompost. Du kan även köpa speciell jordgubbsgödsel.
Vattna dagligen, speciellt under blomningen. Vid varm väderlek kan krukan torka ut på en dag! Placera krukorna soligt men skyddat. Krukorna skall tas in på vintern.

altan blommorbalkong blommorKolla in de här underbara uteplatserna. Balkongen hittade jag på nätet, vet inte var den kommer ifrån men jag kan tänka mig att den är från frankrike- jag har aldrig sett så vackra blomsterarrangemang som i Nice på rivieran..

Länkar till inspiration balkong/altan:

Inreda veranda, Inspiration veranda

Hoppas du fick lite inspiration till din balkong/ altan!