Feng shui hemma

feng shui inredning

Enligt feng shui är det viktigt att inreda ditt hem enligt vissa regler för att få så bra energi och liv som möjligt. Det har du kanske hört talas om tidigare? Men hur gör man då och vad är feng shui egentligen?

Feng shui är en ca 3000 år gammal kinesisk filosofi och den går i korthet ut på att förmå den energi som strömmar runt omkring oss alla vara positiv.


Inom Feng shui tar man hänsyn till 9 olika aspekter som: tiden, elementen, färgerna, formerna och väderstrecken. Enligt läran finns regler om hur du ska inreda ditt hem och din trädgård, vilka färger och material du ska använda, vilket håll du ska sitta eller ligga vänd mot, hur du kan skydda ditt hem mot olycka och främja lycka.
Beroende på vilket väderstreck respektive rum ligger i, fylls du av hälsoenergi, utbildningsenergi, kärleksenergi, kreativ energi, osv. Som exempel så är det enligt feng shui så att om du har sovrummet vänt mot norr så förbättrar det dina prestationer på jobbet.

Feng shui hemma: Chi

Grundtanken inom Feng Shui är att energi, kallad Chi, strömmar runt oss och påverkar oss. Chi som rör sig för fort gör det svårt för oss att koncentrera oss och kan orsaka migrän. Att placera möblerna längs med väggarna gör att chi får strömma fritt.
Chi som rör sig för långsamt eller som har stannat upp helt,  gör oss slöa och kraftlösa.
Om vi istället vrider på möblerna lite, och placerar dem i en cirkel  och placerar krukväxter i alla hörn, och därmed gör dem avrundade istället för spetsiga – måste Chi också röra sig i denna cirkelform och får den att sakta ner, att kretsa runt lagom mycket i rummet och vi fylls av denna rofyllda, livgivande energi.

Möblerna bör helst också ha runda eller 8-kantiga former, för att ytterligare uppmuntra Chi att cirkla runt de rundade kanterna. Fyrkantiga möbler går bra, men se upp med trekantiga former i soffbord och andra inredningsdetaljer. Alla räta linjer får Chi att rusa fram, och hörnen skapar en spets, som Chi skjuter ut från, och bildar därmed en symbolisk ”gitfpil”. Att sitta inom skotthåll för denna pil gör att man utsätts för strålar av alltför stark Chi, vilket kan kännas mycket obehagligt och otryggt, och som kan leda till att man spänner sig och får värk. Dessa giftpilar kan också störa energin inom den sektor pilen pekar på, och ge kraftig otur.

Är feng shui något för dig? Kanske något att ha i åtanke när man inreder ialla fall:) Ha det så bra!/Karro

Länkar feng shui

Läs mer om feng shui, Påverkan färger hemma, Tidigare inlägg om Feng shui