Inspiration: Orange Sovrum Hemma

orange hemmaNu är jag inne på att fortsätta inreda med de orange färgerna  hemma i mitt matrum och kollar runt på nätet efter inspiration och hur jag ska matcha! Jag gillar orange inredning i de lite mer mustiga, varma och jordiga nyanserna och gärna i olika nyanser tillsammans med mycket beige, brunt och gräddvitt.

Inreda med Orange och Brunt hemma

Då jag har starka orange gardiner hemma i matrummet vill jag lägga till lite brunt och vitt: Brunt är en jordig färg som skapar värme och trygghet, men det sägs att för mycket brunt kan verka nedtyngande. Den bruna färgen kan vara nyttig för människor vars koncentrationsförmåga är låg, men för mycket av det bruna kan för restriktiv och begränsande.

Varma bruna färger blir fint mot svart och även med kallt ljus. Kalla bruna färger kan vi gärna mixa med grönt, lime eller svart.  När man använder sig av den här typen av färger är det viktigt att matcha dem med färger som framhäver dem på ett snyggt sätt, gärna med gräddvita toner och gladare nyanser av rött.

Orange är en varm och sprudlande färg som gör oss optimistiska och entusiastiska. Färgen sägs stimulera aptiten, vilket gör den lämplig för kök och matplatser. Orange är också en kommunikationsfärg vilket gör att den passar i rum där man umgås. Orange färg symboliserar hälsan, entusiasmen, optimismen och vitaliteten – liksom självförtroendet, kreativiteten och modet. Färgen anses kunna mildra depressionen och stimulerar aptiten.

Orange passar bättre i vissa rum. Färgen passar kanske inte så bra till exempel i sovrummet. I ett stilrent kök däremot med kalla färger och rostfria inslag kan detaljer i orange i olika nyanser bli en snygg kontrast. Lägger man till lite beige och brunt blir övergången till det orangea mindre stark.Mest användbart är färgen när den brutits ner till blekare toner. En brunorange färg passar mycket bra tillsammans gräddvita nyanser.(Läs mer om hur du inreder med orange hemma)

Eldiga element inom Feng shui

Yin och yang inom Feng shui handlar om att skapa balans i hemmet/vår omgivning. Det kan handla om att balansera manligt mot kvinnligt, vitt mot svart, hårt mot mjukt samt om färger och hur de blandas. Kontraster som samspelar ger harmoni. De fem elementen – trä, eld, jord, metall och vatten – är olika energier som verkar i all materia och vid alla typer av förändringar. De har alla sin egen rörelse och riktning, sin egen form, färg, personlighet, ja till och med smak. Vi människor kan vara mer präglade av ett speciellt element än ett annat. Vi behöver alla elementen, men alla behöver inte ta lika stor plats i våra liv. Med mina orange gardiner hemma får jag mer än tillräckligt av eld elementet hemma: det ger mer energi och blir bra om jag balanserar det med mer jordiga element.

 

Länkar inspiration färger hemma:

Färger vår 2012, Feng shui i  inredningen

Fortsättning följer på inredningen av matrummet hemma, Ha en skön söndag och hoppas ni fick lite inspiration!