Växter: Orkidéer
Jag älskar orkidéer och har massor hemma istället för andra växter! Orkidéer och enstaka stora palmer är stilrena, mysiga och otroligt vackra. De är dessutom lättskötta- jag brukar vattna mina orkidéer en gång i veckan om de har tur. Ofta hinner de torka upp rejält men ändå trivs de så bra hos mig och blommor om hela tiden. Jag låter dem stå i lagom med ljus, kanske är det hemligheten..Om jag märker att någon har en massa knoppar men inte sätter igång att blomma så beror det ofta på att de fått för lite ljus så när jag flyttar på dem så brukar de börja växa igen. Nedan får du lite tips om hur du sköter dina orkidéer! Kolla in mina lila orkidéer nedan: den längst till vänster är faktiskt fejk men det tänker man ju inte på bredvid den enorma riktiga orkidéen tycker jag…I detta rum, matrummet, kommer färgerna utgå från färger i fönstret: orange och cerise-lila!
Orkidéer skall ha tillräckligt med ljus.Sätt dem därför så ljust som möjligt- gärna i söder på vintern (på sommaren blir ett söderläge för ljust för dem då de ej ska stå i direkt solljus). Orkidéerna nedan blommar om i vardagsrummet, helt underbara färger!
Växter: odla orkidéer
Orkidéer skall torka upp mellan vattningarna. Vattna med vanligt rumstempererat kranvatten eller doppa orkidén i en hink vatten om du har kalkfritt vatten. Om du bor i kalkrika områden, avhärda vattnet eller använd regnvatten, dvs. vattnet bör ha Ph 5-6. Undvik vatten i bladrosetten, det kan ge svampangrepp och orkidén ruttnar! Om bladen skulle ramla av, har svampen tagit över och tyvärr är det då bara att göra sig av med växten. Har orkidén fått för mycket vatten märks det på att bladen blir mjuka. Höj luftfuktigheten inomhus genom att ställa en skål med vatten bredvid. En rumstemperatur på sådär 20 grader är lagom. Skulle din orkidé bara komma med blad och inga blomstänglar trots riktig skötsel, låt den då torka upp bättre, så brukar blomstänglarna skjuta fart. Övergöd inte dina orkidéer! Ge speciell orkidégödning varannan gång du vattnar, dvs. ca en gång/månaden.
Har du din orkidé i en ytterkruka, skall det vara luft mellan ytter- och innerkruka, så ta en stor och vid ytterkruka och lägg gärna leca-kulor i botten. En glaskruka är bra för många sorter, i första hand för de som gillar att ha ljus på rötterna. Det finns många orkidéer som är epifyter, alltså trädlevande orkideer, och de kan växa med rötterna bara.
Länkar växter och orkidéer hemma!
Växter veranda, Inspiration veranda, Inspiration växter, Inredningsbloggar
Lycka till med dina växter hemma!
13 maj, 2012 at 05:59
vad flitig du är med bloggen =) ser riktigt bra ut .
13 maj, 2012 at 07:16
Tack snygging;)