Växter på solig Veranda!

verandaNu är det dags att plantera på din veranda / balkongen om du inte redan gjort det! Min balkong är i sydvästläge och växterna grillas ordentligt där om sommaren så i sommar satsar jag på medelhavsväxter! Jag har hört att de ska trivas bra även i sverige om de sköts rätt. Så här gör du!

Välj bland olivträd, citrus, oleander, silverakacia och fuschia. Plantera dem i väldränerad jord och använd krukor med bra dränering. Välj en så vindskyddad plats som möjligt. För extra Medelhavskänsla kan du täcka jorden i krukorna med snäckskal, stenar, glaskross eller annat vackert material. Då hålls dessutom fukten kvar bättre i krukan.

Vattna på verandan

Köp gärna speciell jord, exempelvis citrusjord, som är lucker och genomsläpplig. De vill ha fukt och det är bra att täcka jorden i krukan för att vattnet inte ska avdunsta direkt om du vattnar en varm dag. Täck med snäckskal, stenar, glaskross eller annat vackert material så blir din kruka dessutom ännu finare när solen speglar sig i skal och stenar. Viktigt är att vattna ordentligt varje gång så att vattnet kommer ner en bit i jorden! Fram till mitten av juli ungefär behöver dina Medelhavsväxter tillskott av näring. Det finns flytande näring som enkelt ges samtidigt som du vattnar.

Det gäller att ha stora krukor och djupa lådor! Gärna sådana med vattenreservoar inuti. Bra är också om krukan isolerar ordentligt mot allt för mycket sol på jorden.

Vindskyddat

Medelhavsväxterna mår bäst om de inte utsätts för så mycket vind. De växer dåligt och klarar vintern sämre om de plågas av vinden. Placera de därför så vindskyddat som möjligt.

Fler växter till solig veranda

Växter som tål mycket sol är t.ex. många kryddväxter. Av dem som blommar finns till exempel isop, gräslök och timjan. Perenner som taklökar och fetbladsväxter går bra här. Av sommarblommor klarar t.ex. pelargon, tagetes, petunia ’Million Bells’, portlacka, jätteverbena, ringblomma, lavendel, dvärgkrasse, trumpetblomma, strandstjärna , diascia och blåsalvia solgasset, bara de får vatten. Praktportlak  tål torka och värme bra men kan vara svår att få tag på.

Inspirationsbilder veranda / Balkong

Länkar tips veranda

Odla.nu hittar du fler bra tips, Inspiration Balkong, Inspiration veranda

Kolla in Inredningsbloggar där du hittar fler tips på bra inredning!

Hoppas du fick lite inspiration till din veranda!