Inspiration Solig Balkong!

Här kommer lite inspiration till din balkong!

balkongNu vill vi sitta ute på balkongen varma vår och sommarkvällar. Kanske har du morgonsol eller kvällssol- det avgör vilka blommor du kan ha på balkongen.Kolla in bloggen Balcony Garden Ideas där jag hittade de här vackra balkongbilderna!

Nedan hittar du de bästa tipsen för din soliga balkong och även lite tips till er som inte har så mkt sol där.

 

Växter för skuggig balkong

Det finns en hel del perenna växter som passar för skugga men eftersom de ofta har en diskret framtoning som inte skriker efter uppmärksamhet, lägger man kanske inte märke till dem på plantskolan.

Växter med vita blommor eller med vitbrokiga blad passar särskilt bra till skuggiga partier eftersom de lyser upp på ett bra sätt och man lägger märke till dem mer när de växer i skuggan. Hos Odlablommor.com kan du hitta vackra blommor som trivs i skuggan! På Odla.nu finns flera tips för nybörjare i trädgården.

Blommor solig balkong

I riktigt soligt läge bör man plantera växter som har sin hemmiljö i varmt och soligt läge. De sk. medelhavsväxter  t.ex. hibiskus, blomsterlönn,  afrikas blå lilja och passiflora är några. Bland utplanteringsväxterna är petunia, praktsalvia och femudding några exempel. Sedan kan man välja växter som klarar sol. Växter som gör der är t.ex. många kryddväxter som t.ex. isop, gräslök och timjan. Perenner som taklökar och fetbladsväxter blir bra. Av sommarblommor klarar t.ex. pelargon, tagetes, petunia ’Million Bells’, portlacka, jätteverbena, ringblomma, lavendel, dvärgkrasse, trumpetblomma, strandstjärna, diascia och blåsalvia mkt sol, bara de får vatten. Pelargoner och silvernjurvinda, Maurandia är torktåliga och blir fina att plantera tillsammans. Min egen balkong är i sydväst läge och blir väldigt varmt där, får nog bli lite murgröna, kanske lila penséer och lite annat!

Använd mycket jord när du planterar så blir växterna mer tåliga för torka. En isolerande kruka typ Lindesbergskrukan gör så att solen inte torkar ut lika mycket, annars kan man  lägga några lager med isolerande material i innerkant av krukan eller balkonglådan innan man häller på jorden. Bra isolerande material kan vara liggunderlag eller bubbelplast. Lägg ingen isolering i botten för då funkar inte dränering och självbevattning. Tänk på att ju mer jord du har i förhållande till växter desto mer sällan behöver du vattna. Blanda gärna in vattenhållande kristaller i jorden så håller jorden fukten bättre.

Hittade lite bra produkter på Balkongshoppen där de har allt möjligt för balkongen!

Länkar veranda/balkong

Underbara verandor, Tips veranda

Lycka till med din balkong, hoppas du får många mysiga kvällar där i sommar!